2011-04-07 11:40:51• hírek • Szatmar.ro

Lesz-e portugál csoda az EL-ben?

A labdarúgó Európa-liga legjobb nyolc csapata között nem kevesebb, mint három együttes is portugál, a Porto, a Benfica és a Braga egyaránt a tízmilliós Portugália új focicsodáját jelentik. Hármójuk közül a Portónak és a Benficának komoly esélye van az eldöntőbe jutásra, a sorsolás kedélye miatt akár a döntőben is összefuthatnak.

A három versenyben lévő portugál csapat között mellesleg egy érdekes kapocs van: az Academica Coimbra együttese. Amikor 2009-ban a Benfica elcsábította a Bragától Jorge Jesus mestert, akkor piros-fehérek a Lisszabon melletti egyetemi város kiscsapatának trénerét, Paciencia Domingost nevezték ki a kispadra. Az Academica ekkor José Mourinho addigi segítőjét, Andre Villas Boast ültette Domingos helyére, aki aztán a következő nyáron a Portóhoz igazolt. Ez a furcsa edzőkeringőből pedig mindenki profitált: Jesus 2010-ben öt év után bajnoki címre vezette a Benficát, megelőzve Domingos Bragáját, amely ezzel a klub történelmének legjobb eredményét érte el.

És az „új Mourinho"? Nos, Villas Boas villámgyorsan egy verhetetlen Portót épített, amely 25 forduló alatt huszonhárom győzelmet aratott, öt fordulóval a vége előtt máris bebiztosítva a bajnoki címet. A „Sárkányok" emellett menetelnek az Európa-ligában is, ahol a Sevilla és a CSZKA Moszkva után ezúttal a Szpartak Moszkva próbálja meg útjukat állni. A román válogatott Cristian Sapunaru és az egykor a Kolozsvári CFR-ben is szereplő Alvaro Pereira együttesének azonban minden esélye megvan ahhoz, hogy egy újabb moszkvai alakulat elbúcsúztatás után 2003 után ismét megnyerje a másod számú európai kupasorozatot. Akkor egy bizonyos José Mourinho ült a kék-fehérek kispadján, akinek irányításával a Porto a következő évben a Bajnokok Ligáját is elhódította.


Nem ritka pillanat Porto meccsen: Hulk és/vagy Falcao gólnak örül
Nem ritka pillanat Porto meccsen: Hulk és/vagy Falcao gólnak örül


A „sárkányok" útjában a legerősebb akadály a Villarreal lehet, amely együttes a spanyol, angol, német, olasz és francia bajnokságok alkotta topligák egyetlen állva maradt csapata. A „sárga tengeralattjáró" alaposan hozzájárult ehhez a csillaghulláshoz, hisz előbb az olasz bajnokság másodikját, a Napolit, majd a német Bundesliga ezüstvárományosát, a Leverkusent is elbúcsúztatta. A Villarreal, a Porto és a szurkolók pechjére a két remek csapat már az elődöntőben összefuthat, ám a spanyoloknak előbb le kell győzniük a Twentét. A hollandok a sorsolás pillanatában még a második helyen álltak hazájuk bajnokságában, azóta viszont már megelőzték a PSV-t. Az enschdei piros-fehérek az előző két körben az orosz bajnokság legutóbbi három kiírásának győzteseit, a Rubin Kazanyt és a Szentpétervárt búcsúztatta és Theo Janssenék ezúttal is készek egy újabb bravúrra.

Az elődöntők legkiegyensúlyozottabb párosításának a Bajnokcsapatok Európai Kupájának 1988-as döntőjének újrajátszása ígérkezik: akkor a PSV Eindhoven tizenegyesekkel győzte le a Benficát. A mostani párharcnak viszont talán a portugál együttes az esélyese: egyrészt, mert a Liga ZON Sagresben szinte biztos a második helyük (a már bajnok Portót értelemszerűen nem előzhetik meg, a Braga előtt pedig öt pont az előnyük), tehát teljes erejükkel az EL-re koncentrálhatnak. Másrészt pedig Dzsudzsák Balázsék mintha elfáradtak volna a szezon végére: utolsó öt bajnokijukból csak kettőt tudtak megnyerni, a Twente elleni hétvégi vereség pedig az első helyükbe került - öt fordulóval a vége előtt.

A negyedik negyeddöntőben két igazi „angolölő", az előző körben Manchester Cityt búcsúztató Dinamo Kijev valamint a Liverpoolt kiejtő Braga találkozik. A párharc esélyese az Andrij Sevcsenkóval felálló kijeviek, ám nagyon fontos lehet, hogy le tudják-e győzni odahaza az elsősorban védekezés-specialista portugálokat. Ennek némileg ellentmond, hogy az idei európai kupaszezonban Domingos csapata előbb 3-0-ra verte a Celtic Glasgow-t, majd 4-3-ra nyert idegenben a Sevilla ellen. Ez is mutatja: a Bragát nem lehet félvállról venni.

Európa-liga, negyeddöntők:
Porto - Szpartak Moszkva 22.05
Villarreal - Twente 22.05 DigiSport.hu
Benfica - PSV Eindhoven 22.05 Sport.ro
Dinamo Kijev - Braga 22.05

A veterán Nuno Gomes sérülése miatt idén már nem segítheti a Benficát, Luisao viszont továbbra is a védelem oszlopa
A veterán Nuno Gomes sérülése miatt idén már nem segítheti a Benficát, Luisao viszont továbbra is a védelem oszlopa


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: